ΜΟΝΗ ΤΣΟΥΚΑΣ-ΓΕΦΥΡΑ ΠΛΑΚΑΣ-ΑΓΝΑΝΤΑ-ΠΡΑΜΑΝΤΑ-ΜΟΝΗ ΚΗΠΙΝΑΣ

ΜΟΝΟΗΜΕΡΗ ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΑ ΤΖΟΥΜΕΡΚΑ


Πρωινή αναχώρηση από το Μέτσοβο για τα Τζουμέρκα, τα οποία είναι ένα σύνολο πανέμορφων χωριών και παραδοσιακών οικισμών περιτριγυρισμένα από φαράγγια, χαράδρες και βουνά. Θα επισκεφθούμε την περιοχή των Καστανοχωρίων, όπου εκεί θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε τη Μονή Τσούκας,η οποία χτίστηκε το 1190 και περιέχει τοιχογραφίες του 1779.

Στη συνέχεια θα επισκεφθούμε το ιστορικό Γεφύρι της Πλάκας, το μεγαλύτερο μονότοξο γεφύρι των Βαλκανίων, το οποίο δυστυχώς κατεδαφίστηκε λόγω κακοκαιρίας. Ένα γεφύρι το οποίο έστεκε εκεί αγέρωχο να μας θυμίζει περασμένους χρόνους απο το 1866 στην εποχή της Τουρκοκρατίας, όταν τα χωριά στα ορεινά των Τζουμέρκων έδιναν τον καθημερινό σκληρό αγώνα της επιβίωσης. Μια γέφυρα που έγινε με το υστέρημα των κατοίκων της περιοχής, ποτίστηκε με αίμα, θυσίες και έχει ιστορίες ανθρώπινες σε κάθε πλάκα της.

Συνεχίζουμε τη διαδρομή μας με προορισμό τα ξακουστά Άγναντα και Πράμαντα. Αρχικά θα επισκεφθούμε τα Άγναντα, όπου αξίζει να δούμε τον Νερόμυλο, ένα πέτρινο κτίσμα ντόπιας λαϊκής αρχιτεκτονικής με ορθογώνια κάτοψη και διπλό σύστημα λειτουργίας και την Ξύλινη Νεροτριβή στον Προφήτη Ηλία, η οποία χρησιμοποιείται μέχρι και σήμερα.

Στη συνέχεια θα επισκεφθούμε τα Πράμαντα, όπου θα θαυμάσουμε το Σπήλαιο της Ανεμότρυπας, σε υψόμετρο 900 μέτρων. Τα 270 απο τα 350 μέτρα συνολικά του μήκους του είναι επισκέψιμα. Το σπήλαιο είναι χωρισμένο σε "θαλάμους" που συνδέονται με διαδρόμους άλλοτε ανηφορικούς και άλλοτε κατηφορικούς. Εντυπωσιακοί σταλακτίτες και σταλαγμίτες, καταρράκτες, λιμνούλες, υπόγειος ποταμός και πανέμορφοι χρωματισμοί συνθέτουν ένα μαγευτικό χώρο που πραγματικά αξίζει κανείς να επισκεφθεί.

Τελευταίος προορισμός μας η μοναδική Μονή Κηπίνας του 18ου αιώνα, που βρίσκεται φωλιασμένη σε βράχο πάνω από τη χαράδρα που διαρρέει ο Καλαρρυτικός ποταμός. Το εντυπωσιακό αυτό μοναστήρι χτίστηκε το 1212 από τον Μοναχό Γρηγόριο και είναι αφιερωμένο στην Κοίμηση της Θεοτόκου. Μέσα στη Μονή μια μυστική πόρτα οδηγεί σε κρύπτη όπου η σπηλιά αυτή την περίοδο της Τουρκοκρατίας και της Εθνικής Αντίστασεως αποτέλεσε κρησφύγετο των υπόδουλων Ελλήνων και των Αντιστασιακών. Εντυπωσιακές τοιχογραφίες διακοσμούν το εσωτερικό του ναού, οι οποίες χρονολογούνται από τον 17ο αιώνα.

Ελεύθερος χρόνος για φαγητό και καφέ. Αναχώρηση για το Μέτσοβο αργά το απόγευμα.