Κόνιτσα(ΟΓΑ)

ΚΑΛΠΑΚΙ-ΜΠΟΥΡΑΖΑΝΙ-ΠΑΤΕΡΑ ΠΑΙΣΙΟΥ-ΜΟΛΥΒΔΟΣΚΕΠΑΣΤΗ-ΜΟΝΗ ΣΤΟΜΙΟΥ- ΓΕΦΥΡΙ ΒΟΙΔΟΜΑΤΗ


Πρωινή αναχώρηση για τη περιοχή της Κόνιτσας σε απόσταση 64χ.μ από τα Ιωάννινα.

Πρώτος σταθμός το Καλπάκι ,θα ξεναγηθούμε στο πολεμικό μουσείο με τη μοναδική αναπαράσταση της Μάχης του Καλπακίου.Θα θαυμάσουμε το γιγάντιο άγαλμα του πολεμιστή στρατιώτη του ΄40 που βρίσκεται στο λόφο Σειλητουρια ,καθώς επίσης και το ¨ΟΧΙ¨στην πλαγιά του λόφου του Προφήτη Ηλία που θυμίζει το Έπος του ΄40.

Συνεχίζουμε για το Μπουραζάνι ,μια περιοχή πλούσια σε χλωρίδα και πανίδα όπου ενώνονται τα νερά του Αώου –του Βοιδομάτη –και του Σαραντάπορου .Θα θαυμάσουμε την περιοχή μέσα από το σημαδοτούμενο περιπατητικό μονοπάτι.

Σειρά έχει το χωριό Μολυβδοσκέπαστη ,χτισμένο σε πλαγιά του όρους Μεμέρτικα στην Ελληνοαλβανική μεθόριο,όπου αποτέλεσε έδρα της Αρχιεπισκοπής Πογωνιανής κατά τη Βυζαντινή περίοδο. Σήμερα στην περιοχή σώζονται πολλά Βυζαντινά και Μεταβυζαντινά Μνημεία .Θα επισκεφθούμε την Παναγία τη Μολυβδοσκέπαστη ,ένα από τα σημαντικότερα μνημεία του 7ου αιώνα που βρίσκεται σε απόσταση 400μέτρων από τα Ελληνοαλβανικά σύνορα.

Συνεχίζουμε για την κωμόπολη της Κόνιτσας ,τόπο καταγωγής του Πατέρα Παϊσιου όπου θα επισκεφθούμε την Πατρική του Οικία καθώς και τη Μόνη Στομίου που μόνασε πρίν πάει στο Άγιο Όρος .Η Μονή βρίσκεται στη Χαράδρα του Αώου ,είχε προκτιστεί στην απέναντι πλευρά στα 1590, άλλα μεταφέρθηκε στη σημερινή θέση στα 1774.Θα ξεναγηθούμε στη πάνω Κόνιτσα ,η οποία είναι χαρακτηρισμένη ως παραδοσιακός οικισμός και θα θαυμάσουμε τα σωζόμενα μνημεία του 18ου και του 19ου αιώνα ,από την Οθωμανική Αυτοκρατορία .

Χρόνος ελεύθερος για καφέ και φαγητό .

Η περιοχή αριθμεί πολλά πέτρινα γεφύρια ,ένα από αυτά είναι το γεφύρι της Κλειδωνιάβιστας (ή Βοιδομάτη)του 1853 όπου θα θαυμάσουμε από κοντά ,στις όχθες του ποταμού Βοϊδομάτη , ο οποίος διασχίζει μία από τις ομορφότερες τοποθεσίες της Ελλάδας , η οπόια έχει χαρακτιριστεί Εθνικός Δρυμός από το 1973.

Παίρνοντας μαζί μας όλες αυτές τις όμορφες εικόνες ,αργά το απόγευμα επιστρέφουμε στην πόλη των Ιωαννίνων .