ΧΑΛΙΚΙ-ΜΑΝΤΑΝΙΑ-ΜΟΝΗ ΤΙΜΙΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ-ΠΕΡΤΟΥΛΙ-ΕΛΑΤΗ-ΤΡΙΚΑΛΑ

ΜΟΝΟΗΜΕΡΗ ΕΚΔΡΟΜΗ


Πρωινή αναχώρηση από το Μέτσοβο με προορισμό το ιστορικό χωριό Χαλίκι σε υψόμετρο 1.150 μέτρων, όπου στην ίδια θέση υπήρξε η Αρχαία "Χαλκίς".Θα θαυμάσουμε το ναό της Αγίας Παρασκευής του 1725 που βρίσκεται στην πλατεία του χωριού και θα απολαύσουμε τη διαδρομή που οδηγεί στις πέτρινες τοξοτές γέφυρες του Φίλου και Αγ.Γεωργίου.

Συνεχίζοντας κατευθυνόμαστε προς τον Πύργο Μαντάνια που δεσπόζει στην περιοχή του Ασπροποτάμου και πήρε το όνομά του από ένα μαντάνι που υπήρχε στη συγκεκριμένη τοποθεσία. Ένα συγκρότημα παραδοσιακών χτισμάτων με τεχνοτροπία μοναδική που σέβεται το χώρο και προσφέρει στους επισκέπτες μια αξέχαστη εμπειρία. Στη συνέχεια θα επισκεφθούμε το εντυπωσιακό Μοναστήρι του Τιμίου Σταυρού στα Δολιανά Τρικάλων, το οποίο είναι χτισμένο σε μια ράχη σε υψόμετρο 1.150 μέτρων. Δεν είναι όμως ορατό γιατί το κρύβει ένα υπέροχο δάσος από πανύψηλα έλατα.

Επόμενος προορισμός μας το μοναδικό Περτούλι, ορεινό χωριό του Νομού Τρικάλων το οποίο είναι χτισμένο σε υψόμετρο 1.150 μέτρων στις πλαγιές του Κόζιακα. Συνεχίζουμε για φαγητό στις ξακουστές ταβέρνες της περιοχής. Μετά το φαγητό κατευθυνόμαστε προς την Ελάτη, το μεγαλύτερο χωριό του ορεινού όγκου των Τρικάλων. Η ονομασία της δεν είναι καθόλου τυχαία καθώς είναι ένα ορεινό χωριό μέσα στα έλατα, χτισμένο αμφιθεατρικά σε ύψος 950 μέτρων στις πλαγιές του Κόζιακα, ενός βουνού απέναντι από τα Μετέωρα.

Τελευταίος μας προορισμός τα Τρίκαλα. Ελεύθερος χρόνος για καφέ στο κέντρο της πόλης δίπλα στον ποταμό Ληθαίο, ο οποίος αποτελεί παραπόταμο του Πηνειού. Στη συνέχεια επίσκεψη στην εκκλησία Άγ.Νεκτάριου. Συνεχίζουμε για το Φρούριο, τα παλιά μανάβικα και το Ασκληπιό.

Αργά το απόγευμα αναχώρηση για το Μέτσοβο.