ΕΡΑΤΥΡΑ-ΚΑΣΤΟΡΙΑ-ΠΡΕΣΠΕΣ

ΜΟΝΟΗΜΕΡΗ ΕΚΔΡΟΜΗ


Πρωινή αναχώρηση από το Μέτσοβο με προορισμό την Εράτυρα, την Καστοριά και τις Πρέσπες. Θα επισκεφθούμε πρώτα την Εράτυρα, ένα ιστορικό χωριό που είναι χτισμένο αμφιθεατρικά στους πρόποδες του Άσκιον Όρους ή Σινιάτσικο και ανήκει στο δήμο Βοΐου. Φθάνοντας, στην πλατεία της Εράτυρας θα θαυμάσουμε την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου(1844) με το μοναδικό κοίλο ξυλόγλυπτο τέμπλο, η οποία ξεχωρίζει ανάμεσα στους 23 Βυζαντινούς και Μεταβυζαντινούς ναούς και τις παμπάλαιες λιθόκτιστες εκκλησίες της περιοχής. Στη συνέχεια θα επισκεφθούμε το Λαογραφικό μουσείο, αλλά και τα αρχοντικά της Εράτυρας, απομεινάρια λαμπρού παρελθόντος Μακεδονίτικης αρχιτεκτονικης που μαρτυρούν την έντονη πολιτιστική ανάπτυξή της στα παρελθόντα χρόνια.

Συνεχίζοντας τη διαδρομή μας κατευθυνόμαστε προς την Καστοριά, η οποία περιβάλλεται από τη λίμνη Ορεστιάδας που θεωρείται μορφολογικά από τις ωραιότερες της Ελλάδας. Η πόλη της Καστοριάς είναι ένα ζωντανό μουσείο Βυζαντινής τέχνης, χτισμένη κάτω από τους εντυπωσιακούς όγκους του Γράμμου και του Βίτσιου. Θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε από κοντά τα παλιά αρχοντικά της, να επισκεφθούμε το μεγαλύτερο ενυδρείο γλυκού νερού των Βαλκανίων, τις Βυζαντινές εκκλησίες και φυσικά το περίφημο Σπήλαιο του Δράκου, που βρίσκεται πάνω στη λίμνη. Επίσκεψη στην παλιά πόλη "Ντολτσο" και ελεύθερος χρόνος για βόλτα στα όμορφα σοκάκια, φαγητό ή καφέ.

Τελευταίος μας προορισμός οι πανέμορφες Πρέσπες (Μικρή και Μεγάλη) με τους γνωστούς υδροβιότοπους. Εκεί θα μας δωθεί η ευκαιρία να δούμε τον Άγ.Γερμανό και το νησάκι του Αγ.Αχίλλειου με την καλαίσθητη γέφυρά του και θα καταλήξουμε στο τελευταίο χωριό στα σύνορα με την Αλβανία στους ψαράδες της Μεγάλης Πρέσπας όπου θα κάνουμε μια μικρή στάση για να απολαύσουμε το θαυμάσιο τοπίο.

Αργά το απόγευμα επιστροφή στο Μέτσοβο.