ΑΣΠΡΑΓΓΕΛΟΙ-ΜΟΝΟΔΕΝΔΡΙ-ΑΝΩ ΠΕΔΙΝΑ-ΑΡΙΣΤΗ-ΠΑΠΙΓΚΟ

ΜΟΝΟΗΜΕΡΗ ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΑ ΖΑΓΟΡΟΧΩΡΙΑ


Πρωινή αναχώρηση από το Μέτσοβο με προορισμό τους Ασπραγγέλους. Το ορεινό αυτό χωριό είναι από τα πρώτα Ζαγοροχώρια που συναντάμε, χτισμένο σε υψόμετρο 990 μέτρωνστις πλαγιές του όρους Μιτσικέλι. Όμορφα πέτρινα σπιτάκια και αρχοντικά κοσμούν το χωριό των Ασπραγγέλων. Θα επισκεφθούμε τον ναό του Αγίου Νικολάου, ο οποίος χρονολογείται από το 1778 και είναι μια από τις μεγαλύτερες εκκλησίες του Ζαγορίου, καθώς επίσης και το Μοναστήρι της Δόβρας που χρονολογείται από το 1600.

Συνεχίζουμε για το Μονοδένδρι, την ιδιαίτερη πατρίδα των Εθνικών Ευεργετών Μάνθου, καθώς και του θεμελιωτή της Παιδιατρικής στην Ελλάδα, Αναστασίου Ζίννη. Πρώτα θα επισκεφθούμε το Ναό της Αγίας Παρασκευής του 1412, χτισμένη στο χείλος του φαραγγιού του Βίκου και στη συνέχεια τη Ριζάρειο χειροτεχνική σχολή, όπου θα παρακολουθήσουμε την παραδοσιακή διαδικασία παραγωγής υφαντών από παραδοσιακούς αργαλειούς. Χρόνος ελεύθερος για καφέ και βόλτα.

Συνεχίζουμε για τα Άνω Πεδινά, ένα όμορφο παραδοσιακό χωριό χτισμένο στις νοτιοδυτικές πλαγιές της Τύμφης, σε υψόμετρο 960 μέτρων. Ένας παραδοσιακός οικισμός, καθώς διατηρεί τη χαρακτηριστική αρχιτεκτονική της περιοχής του Ζαγορίου. Τα χτισμένα με ασβεστολιθικές πέτρες σπίτια και αρχοντικά του χωριού, τα πέτρινα καλντερίμια και τα περίτεχνα λίθινα γεφύρια σε συνδιασμό με τις μοναδικές φυσικές ομορφιές δημιουργούν ένα γραφικότατο τοπίο! Θα επισκεφθούμε τη Λαμπριάδειος σχολή, καθώς επίσης θα διασχίσουμε το καλντερίμι που οδηγεί στη Μονή της Ευαγγελίστριας. Πρόκειται για μια υπέροχη διαδρομή μέσα από ένα τοπίο μοναδικής φυσικής ομορφιάς!

Στη συνέχεια θα επισκεφθούμε την Αρίστη, η οποία είναι χτισμένη σε υψόμετρο 650 μέτρων. Διατηρεί και η ίδια το παραδοσιακό Ζαγορίσιο χρώμα και ήταν ο πρώτος οικισμός στην περιοχή που απέκτησε σχολείο. Θα επισκεφθούμε το Ναό της Θεοτόκου Σπηλαιώτισσας, του 1570 και στη συνέχεια θα απολαύσουμε το φαγητό μας στην κεντρική πλατεία της Αρίστης.

Για το τέλος αφήσαμε το Πάπιγκο, χτισμένο σε υψόμετρο 960 μέτρων, θα μας εντυπωσιάσει με τη θέση του, καθώς είναι χτισμένο κοντά στο Φαράγγι του Βίκου και εντος του Εθνικού Δρυμού Βίκου- Αώου, με το μοναδικό σχηματισμό της Αστρακας να υψώνεται επιβλητικά πάνω απο τον οικισμό, θυμίζοντας πύργους. Αφού απολαύσουμε τη θέα, συνεχίζουμε για τις περίφημες Κολυμπήθρες, οι οποίες βρίσκονται στη βραχώδη κοίτη του ρεύματος Ρογκόβου.

Αργά το απόγευμα επιστροφή στο Μέτσοβο.