ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΕΡΙΝΩΝ ΟΜΟΙΩΜΑΤΩΝ ΠΑΥΛΟΥ ΒΡΕΛΛΗ-ΔΩΔΩΝΗ-ΣΠΗΛΑΙΟ ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ-ΝΗΣΑΚΙ-ΚΑΣΤΡΟ

ΜΟΝΟΗΜΕΡΗ ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΑ ΙΩΑΝΝΙΝΑ


Πρωινή αναχώρηση από το Μέτσοβο με προορισμό τα γραφικά Ιωάννινα, όπου θα έχουμε την ευκαιρία να επισκεφθούμε το ξακουστό μουσείο Κέρινων Ομοιωμάτων Παύλου Βρέλλη, το επιβλητικό κάστρο, το πανέμορφο νησάκι, το μοναδικό σπήλαιο Περάματος και φυσικά την περιοχή της Αρχαίας Δωδώνης.

Αρχικά θα επισκεφθούμε το Μουσείο Κέρινων Ομοιωμάτων Παύλου Βρέλλη, που βρίσκεται σε απόσταση 12χλμ. από τα Ιωάννινα στην περιοχή του Μπιζανίου. Θα θαυμάσουμε πάνω από 150 μορφές Ελληνων αγωνιστών και άλλων σπουδαίων προσωπικοτήτων της ελληνικής ιστορίας. Θα δούμε να ζωντανεύουν μπροστά στα μάτια μας σκηνές από το Κρυφό Σχολειό και την Επανάσταση του '21.

Συνεχίζουμε για την περιοχή της Αρχαίας Δωδώνης. Θα ξεναγηθούμε στον αρχαιολογικό χώρο, ο οποίος υπήρξε λατρευτικό κέντρο του Δία και της Διώνης και επίσης είναι γνωστός για το αρχαιότερο μαντείο του ελληνικού πολιτισμού με την Ιερά Φηγό, το οποίο είχε επισκεφθεί και ο Οδυσσέας για να πάρει χρησμό για το γυρισμό του στην Ιθάκη. Θα θαυμάσουμε το Αρχαίο Θέατρο της Δωδώνης, του 3ου π.Χ αιώνα, το οποίο χτίστηκε από τον Πύρρο Βασιλιά της Ηπείρου, ένα από τα καλύτερα και μεγαλύτερα σωζομενα ελληνικά θέατρα.

Σειρά έχει η επίσκεψη στο Σπήλαιο Περάματος, που βρίσκεται σε απόσταση 5χλμ. από τα Ιωάννινα και χρονολογείται στα 1.500.000 χρόνια. Ανακαλύφθηκε τυχαία το 1940 από τους κατοίκους της περιοχής. Επίσης είναι ένα από τα μεγαλύτερα χερσαία σπήλαια. Οι διάφοροι σχηματισμοί σταλαγμιτών και σταλακτιτών, ο πλούτος και ο συνδιασμός των χρωμάτων δημιουργούν μια αξεπέραστη φυσική ομορφιά. Από τα 14.800τμ που καταλαμβάνει εμείς θα ξεναγηθούμε στα 1.100 μέτρα που είναι η τουριστική διαδρομή, διάρκειας 40-45 λεπτων.

Συνεχίζουμε για το Μώλο, όπου θα πάρουμε το καραβάκι και σε λίγα λεπτά θα αποβιβαστούμε στο Νησάκι, το οποίο βρίσκεται πάνω στη Λίμνη Παμβώτιδα. Θα ξεναγηθούμε στο νησί και στο Μουσείο του Αλή Πασά, που στεγάζεται στα κελιά της Μονής του Αγίου Παντελεήμονα, όπου ο Αλή Πασάς δολοφονήθηκε το Γενάρη του 1822 από τον στρατό του Χουρσίτ Πασά. Χρόνος ελεύθερος για βόλτα, καφέ και φαγητό. Στη συνέχεια επιστροφή στην πόλη των Ιωαννίνων.

Τελευταίος προορισμός μας το επιβλητικό Κάστρο των Ιωαννίνων. Θα ξεκινήσουμε από τη Β.Α Ακρόπολη του Κάστρου, όπου θα επισκεφθούμε το Ασλαν Τζαμί του Ασλαν Πασά (1618), το οποίο σήμερα στεγάζει το Δημοτικό Μουσείο. Θα δούμε το Ηλιακό ρολόι, το Μαυσωλείο του Ασλαν Πασά, καθώς και τη Σπηλιά όπου μαρτύρησε ο Κοσμάς ο Αιτωλός. Βγαίνοντας λίγο πιο κάτω θα αντικρύσουμε την Οθωμανική Βιβλιοθήκη του 19ου αιώνα και το Σουφάρι Σαράι, τη σχολή πολέμου του Αλή Πασά. Λίγο πιο κάτω θα δούμε τα Οθωμανικά Λουτρά. Σειρά έχει η Ν.Α. Ακρόπολη του κάστρου Ιτς Καλέ, όπου θα θαυμάσουμε το Φετιχιέ Τζαμί, το Τζαμί της Κατάκτησης(1431), τον Οικογενειακό τάφο του Αλή Πασά, το Βυζαντινό μουσείο, την Πυριτιδαποθήκη, το Θησαυροφυλάκιο, καθώς και συντρίμια του Σεραγιού του Αλή Πασά και της Βυζαντινής εποχής.

Αργά το απόγευμα επιστροφή στο Μέτσοβο.